Krim og spenning

Alan Bradley: Det søte i bunnen av kaken

Det søte i bunnen av kakenAlan Bradley er født i Toronto og oppvokst i Cobourg i Ontario. Han er utdannet elektroingeniør og jobbet mange år i canadisk radio og fjernsyn før han i 1994 bestemte seg for å bli forfatter på heltid. Han har skrevet fortellinger for barn, noveller, manus og memoarer, og i 2009 debuterte han som kriminalromanforfatter med Det søte i bunnen av kaken – første bok i en serie på seks planlagte om den veslevoksne elleveårige detektiven Flavia de Luce. Til nå har Bradley utgitt fire bøker i serien. Den femte kommer ut 28. mars. Foreløpig er bare tre oversatt til norsk: Det søte i bunnen av kaken, Døden henger i en tråd og Mørket i krystallkulen.

Det søte i bunnen av kaken er en klassisk detektivfortelling, og detektiven er i denne boka en iskald, rappkjeftet og veslevoksen elleveåring med en over gjennomsnittlig interesse for kjemi, og da særlig for dødelige giftstoffer. Handlinga er lagt til den engelske landsbygda på 1950-tallet. Flavia de Luce bor på det eldgamle godset Buckshaw sammen med faren og de to eldre søstrene sine. Moren er død. Forholdet søstrene imellom er preget av en overdreven «søskenkjærlighet». Søstrene kives kontinuerlig om et eller annet, og den ene hevnen gjengjeldes umiddelbart med neste. Så en dag finner hushjelpen Mrs. Mullet, Flavia og faren en død kvartbekkasin med et frimerke spiddet på nebbet utenfor kjøkkeninngangen. Faren blir blek av synet og trekker seg straks tilbake til arbeidsværelset sitt. Senere samme kveld overhører Flavia en krangel på farens kontor. Hun stiller seg utenfor døra og smuglytter og titter inn gjennom nøkkelhullet før hun blir jaget i seng av husets gartner. Men ikke før hun har fått med seg deler av krangelen og et glimt av gjesten.

Klokken fire samme natt våkner Flavia, går ut i hagen og snubler over et lik i agurkbedet. Eller rettere sagt en døende som trekker et siste åndedrag før han takker for seg. Flavia henter gartneren og ringer politiet. Og som det nysgjerrige barnet hun er, gjør hun ingen tegn til å ville trekke seg tilbake da politiet ankommer. Hun skysses imidlertid straks avsted. Liket i agurkbedet er ingen andre enn mannen som kranglet med faren kvelden før, og Flavia mistenker at faren kan ha noe med dødsfallet å gjøre. For å unngå at han innblandes i saken tåkelegger hun politiets etterforskning ved å holde tilbake bevis. Hun bestemmer seg også for å starte sin egen etterforskning. Flavia viser seg å være en fremragende detektiv og hun ligger stadig ett skritt foran politiet. Men veiene deres krysses til stadighet..

Det søte i bunnen av kaken er en veldig annerledes kriminalroman, og det beste med den er settingen og skildringen av den fandenivoldske frøken detektiv Flavia de Luce. Flavia er en detektiv av den gamle skolen – en resonerende Hercule Poirot som løser saken ved hjelp av «de små grå». I likhet med ham har hun også sine særegenheter, som en overdreven interesse for giftstoffer. Boka har et visualiserende språk som gir klare assosiasjoner og bilder. Spesielt godt likte jeg de komisk-groteske scenene som da Flavia snubler over liket. Språket og billedbruken trekker opp. Det som trekker ned er de mange kjedelige avsnittene. Boka er likevel god. Den passer for alle aldersgrupper og er nok ei drømmebok for kjemiinteresserte.

6 replies »

  1. Jeg håper du fortsetter på serien. Jeg likte de to første bøkene, men det var ikke før jeg leste bok nummer tre at jeg ble helt overbevist. Nå elsker jeg serien. Desverre må jeg sikkert vente minst ett år før den sjette boken kommer ut. Det er det kjipe med å lese serier…

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s