Krim og spenning

Arven fra Stonehenge av Sam Christer

Arven fra StonehengeSam Christer, pseudonym for Michael Morley, er dokumentarfilmskaper og har jobbet for flere TV-kanaler som regissør, produsent, fjernsynsvert og reporter.  Michael Morley har skrevet to romaner under pseudonymet Sam Christer: The Stonehenge Legacy (2011), som ble utgitt på norsk i fjor høst med tittelen Arven fra Stonehenge, og The Turin Shroud Secret (2012). Tidligere har Morley skrevet to bøker under pseudonymet Jon Trace: The Venice Conspiracy som ble gjenutgitt under pseudonymet Sam Christer i fjor, og The Rome Prophecy.

Arven fra Stonehenge åpner med at en mann brutalt myrdes under en offerseremoni på Stonehenge. Like etter begår en av verdens fremste skattejegere, professor Nathaniel Chase, selvmord i hjemmet sitt ikke så langt unna. Begge disse sakene havner etter hvert på bordet til den fryktløse førstebetjenten Megan Baker. Baker kontakter Nathaniels sønn og arving, den unge arkeologen Gideon Chase, for å informere om selvmordet. Etter å ha snakket med Baker drar Gideon til farens hus, hvor han overrasker en innbruddstyv i aksjon. Tyven setter fyr på huset, slår Gideon ned og overlater ham til flammenes rov. Brannen blir imidlertid slukket, Gideon overlever og huset berges med unntak av farens kontor. Gideon begynner å nøste i saken og finner snart ut at faren var medlem av en sekt ved Stonehenge. Var det en av de andre sektmedlemmene som tente på huset? Omtrent samtidig forsvinner datteren til den amerikanske visepresidenten fra hjemmet sitt i London sammen med sønnen til en engelsk lord. Berøringspunktet mellom de tre sakene viser seg etter hvert å være Stonehenge, og fra hver sin kant nærmer Gideon og Megan seg løsninga på den intrikate saken.

Arven fra Stonehenge er en spenningsroman innen kodekrimsjangeren. Kodekrim er en betegnelse som brukes på kriminalromaner hvor myter eller religiøse gåter har en sentral plass. Som i mange andre kodekrimromaner har opprullingen av den religiøse gåten også her en like sentral plass som opprullingen av selve forbrytelsen, og boka inneholder typiske motiver for sjangeren: Gamle dokumenter, okkulte teorier, konspirasjoner og hemmelige ordener. Der hvor Dan Brown i Da Vinci-koden leker med gralmyten og obskure teorier rundt Jesus og Maria Magdalena, leker Sam Christer med de mange mytene rundt Stonehenge, blant annet den at man ofret mennesker der. Boka markedsføres som “en åndeløs thriller på linje med det beste av Dan Brown”, og det er den for så vidt også. Den har riktignok noen svakheter: en noe famlende start, for mange stemmer og synsvinkelskifter og en litt for brå og lite gjennomtenkt slutt. Men boka er spennende. Sam Christers lek med Stonehengemytene er fornøyelig, selv om jeg synes at han kunne tatt litt mer av her. Boka står likevel ikke tilbake for hverken Dan Brown eller Tom Egelands romaner. Morsomt er det forresten at Christers mannlige hovedperson, Gideon Chase, er arkeolog som Egelands Bjørn Beltø. Arven fra Stonehenge er en god bok. En sikker vinner blant kodekrimfans!

2 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s