Barn & Ungdom

Delirium av Lauren Oliver

deliriumLauren Oliver er født i Queens og oppvokst i Westchester i staten New York. Hun har studert filosofi ved Universitetet i Chicago og «Creative writing» i New York. Etter det arbeidet hun en tid i et forlag og i 2010 debuterte hun med ungdomsboka Før jeg faller. Boka ble en umiddelbar bestselger. I 2011 ga Oliver ut ungdomsboka Delirium, som er første bok i en planlagt dystopisk trilogi. Lauren Oliver bor for tiden i Brooklyn i New York.

Delirium handler om ungjenta Lena Haloway som bor i Portland en gang i fremtida. USA slik vi kjenner det, eksisterer ikke lenger. Etter «lynkrigen» for 64 år siden ble landet delt inn i enklaver med tillatte, godkjente samfunn som er inngjerdet med strømførende piggtrådgjerder, resten av landet er villmark. De godkjente områdene styres med jernhånd av styresmaktene som «lobotomerer» sine borgere til lydighet. Alle borgerne opereres det året de fyller 18, og gifter seg senere med en partner utvalgt av staten. Som følge av operasjonen blir borgerne lettere apatiske og mister evnen til å elske. Kjærlighet blir sett på som en trussel og en sykdom i det nye samfunnet, og et hvert tilløp til kjærlige følelser bekjempes med terror og tvang. Sympatisører av motstandsgruppa blir straffet med døden, og de som ikke lar seg operere til lydighet, blir stengt inne på galehus.

I dette samfunnet vokser Lena Haloway opp. Moren hennes var ikke mottakelig for «lobotomi» og fortsatte å sørge over ektemannens død. Etter gjentatte operasjoner begikk hun selvmord. Det er i hvert fall det Lena er blitt fortalt. Lena er 17 år og gleder seg til operasjonen. Hun er systematisk hjernevasket gjennom hele oppveksten og ser på det som en befrielse å skulle slippe unna hormonene og savnet og sorgen over morens død. Under evalueringen i forkant av operasjonen skjer det imidlertid noe foruroligende. Sympatisører og ugyldige, som man kaller de som bor i villmarka, aksjonerer. De slipper et lass med kyr inn i laboratoriet, og like før evalueringen avblåses, får Lena øyekontakt med en ung gutt som står og ler av alt kaoset forårsaket av aksjonen. Lena har nettopp møtt sitt livs store kjærlighet. Etter dette blir ingenting som før.

I Delirium får vi ikke noe svar på hva som foranlediget det diktatoriske styresettet. Den utløsende årsaken til«lynkrigen» er heller ikke noe tema. Noen miljøkatastrofe er det imidlertid neppe snakk om, og så vidt jeg kan se, påpeker det dystopiske samfunnet i boka heller ikke noen uheldig samfunnsutvikling i dagens amerikanske samfunn. Dette er ren fiksjon. Et tankeeksperiment. Hvordan vil et samfunn som forbyr kjærlighet se ut? Akkurat her er det da også bokens styrke ligger: I studiet av det kjærlighetsløse samfunnet etter lynkrigen. Den spennende slutten og den gode avrundingen av første del av serien trekker også opp. Boka har imidlertid også en svakhet. Den inneholder for mange kjedelige passasjer med overflødig snikksnakk. Helhetsinntrykket er imidlertid bra. Delirium er ei tidvis meget spennende bok som passer for ungdom og unge voksne. Fortsettelse følger i Pandemonium, som ble utgitt på engelsk i fjor. Den kommer ut på norsk 1. april. Gled dere, unge mennesker!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s