Fantasy

Miss Peregrine og øyas hemmelighet av Ransom Riggs

Miss peregrineRansom Riggs, egentlig amerikansk filmskaper, debuterte i 2011 som skjønnlitterær forfatter med ungdomsboka Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. Boka kom ut på norsk i fjor høst under tittelen Miss Peregrine og øyas hemmelighet. Idéen til fortellinga har Riggs hentet fra gamle fotografier. Han er interessert i og samler på gamle fotografier, og har brukt egne og andre samleres bilder som skjelett til historien i boka. Resultatet er ei fantastisk fortelling med vakre svart-hvitt fotografier som illustrasjoner. Tim Burten er i gang med filmatiseringen av boka, og filmen kommer til sommeren.

Hovedpersonen i Miss Peregrine og øyas hemmelighet er Jacob. Jacob har vokst opp i trygge omgivelser i en velstående familie i Florida. Helt siden han var liten har han hatt et spesielt forhold til farfaren sin, som har foret ham med de mest fantastiske historier. Bestefar Portman, som Jacob kaller ham, var opprinnelig fra Polen, men ble sendt til England under andre verdenskrig og endte på et barnehjem på ei øy utenfor Wales, hvor han vokste opp. Stedet er opphavet til de fantastiske fortellingene hans:

Det er et forhekset sted, sa han, bygd fort å beskytte barn mot monstre, på en øy hvor sola skinte hver dag, og hvor ingen noensinne ble syke eller døde. Alle bodde sammen i et stort hus som var bevoktet av en klok, gammel fugl […].

I fortellingene figurerer et usynlig barn, et som leviterer, et som er supersterk, et med to munner og et som holder ilden i hånda. For å underbygge historiene sine viser farfaren Jacob bilder av barna. En dag slutter selvfølgelig Jacob å tro på historiene. Men etter at farfaren mange år senere dør under mystiske og tragiske omstendigheter, må Jacob igjen vurdere sannhetsgehalten i dem. Jacob er vitne til dødsfallet, og før farfaren dør ber han Jacob dra til øya utenfor Wales, finne «fuglen, i sløyfen. På den andre siden av den gamle mannens grav». Jacob reiser av sted sammen med faren sin, og dette er starten på en helt fantastisk historie.

Miss Peregrine og øyas hemmelighet er ei fantasyfortelling innen sjangeren paranormal eller overnaturlig fantasy. Det er kanskje noen som har problemer med at man bruker fantasybegrepet på litteratur som avviker fra den klassiske fantasyfortellingen med parallelle verdener eller mytiske land. Fantasybegrepet kan imidlertid også brukes om «fantastisk litteratur», som er en samlebetegnelse for litteratur hvor inntreden av det overnaturlige i en verden lik vår er et sentralt motiv. I litteraturvitenskapen kalles denne typen fantasy for «low fantasy», og både urban fantasy og overnaturlig fantasy faller inn under denne sjangeren.

I Miss Peregrine og øyas hemmelighet er settingen lagt til en verden lik vår, og i denne verdenen finnes det tidssløyfer, monstre og barn med overnaturlige evner. Bortsett fra selve settingen, er boka bygd opp på samme lest som den klassiske fantasyfortellingen. Helten må redde sin verden fra en stor katastrofe, som i dette tilfellet er monstrenes overherredømme. Monstrene representerer i boka det onde, barna og Miss Peregrine det gode. Som i den klassiske fantasyfortellingen har forfatteren hentet motiver fra eventyr og myter, og helten er utstyrt med et «magisk» hjelpemiddel. For i motsetning til alle andre, kan Jacob se monstrene. Reisemotiv og dannelse står sentralt, og hovedpersonen, som er en outsider, må lære av erfaring. I tillegg avslutter boka med en kamp på liv og død mellom monstrene og barna. Det eneste som skiller boka fra den klassiske fantasyfortellingen er faktisk settingen, som er vår verden.

Miss Peregrine og øyas hemmelighet er blitt meg anbefalt fra flere hold i lang tid, og jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg somlet sånn med å komme i gang med den. For dette er en skikkelig pageturner av ei bok. ikke før var jeg begynt å lese, så var jeg ferdig. Fortellinga er original, spenningsnivået høyt, språket er godt, boka er humoristisk og illustrasjonene er helt fantastiske: Jeg ble faktisk sittende å bla frem og tilbake å studere fotografiene, og boka hadde nok ikke vært helt den samme uten dem. Hvis det i det hele tatt er noe som trekker ned, må det være at boka varer så kort tid. Men siden dette er første bok i en planlagt serie, tilgir jeg forfatteren. Jeg er frelst, gir boka terningkast 6 og venter spent på fortsettelsen. Boka passer for alle som liker fantasy!

2 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s