Grøssere

Nikolaj Frobenius: Jeg skal vise dere frykten

Jeg skal vise dere fryktenJeg begynte å lese Nikolaj Frobenius Jeg skal vise dere frykten for noen år siden, men la den til side fordi tidspunktet var feil. Det var ikke noe galt med boka. Med jevne mellomrom legger jeg bort bøker fordi de ikke passer for øyeblikket. Da jeg for noen uker siden fikk tak i boka som lydbok, kastet jeg meg imidlertid over den. Jeg liker nemlig lydbøker og er en stor fan av Edgar Allan Poe.

Jeg skal vise dere frykten er mitt første møte med Nikolaj Frobenius. Frobenius debuterte som forfatter i 1986 med en samling dikt og tekster, og har siden gitt ut en rekke romaner. Hans gjennombrudd som forfatter kom med Latours katalog i 1996 – en biografisk roman om forholdet mellom marki de Sade og Latour. Med Jeg skal vise dere frykten i 2008, vender Frobenius nok engang tilbake til den biografiske romanen. Denne gangen skriver han om den amerikanske forfatteren, redaktøren og litteraturkritikeren Edgar Allan Poe.

Edgar Allan Poe ble født i Boston i 1809 og ble foreldreløs som toåring da mora hans døde. Han ble satt bort og vokste opp hos den rike Allan-familien, men forholdet til fosterfaren var vanskelig. I 1826 begynte Poe på Universitetet i Virginia, men sluttet et halvt år senere etter å ha sløst bort alle pengene sine . Han vervet seg i hæren, steg i gradene og ble opptatt på militærakademiet i Westpoint i 1830, men derfra ble han utvist i 1831. Han ønsket å slutte, fikk ikke den nødvendige sluttanbefalingen hos stefaren og fremprovoserte ei utvisning.

Som forfatter debuterte Poe i 1827 med diktsamlinga Tamerlane and Other Poems, senere skrev han både poesi og prosa. For å livnære seg jobbet han som redaktør i forskjellige magasiner, skrev bokanmeldelser og artikler i tillegg til å jobbe med sine egne ting. Det store gjennombruddet som forfatter kom i 1845 med diktet The Raven. Det har sammen med andre stemningsmettede dikt og groteske fortellinger sørget for hans ettermæle som forfatter.

Edgar Allan Poe døde i 1849 etter å ha blitt funnet på gaten i delirisk tilstand. Sykejournalen hans er forsvunnet og dødsårsaken er ukjent. Man har heller aldri klart å finne ut hvorfor Poe ikke hadde på seg sine egne klær da han ble funnet. Før han døde skal han gjentatte ganger ha ropt på Raynolds, som ingen vet hvem er. Mysteriet rundt Poes død har ført til mange spekulasjoner. Livet hans var preget av fattigdom og alkoholisme.

Jeg skal vise dere frykten åpner med historiens slutt – dødsfallet til Rufus Wilmot Griswold. Den historiske Griswold var kritiker og redaktør, og forholdet hans til Poe var problematisk. I tillegg til Griswold har Frobenius skrevet inn albinoen Samuel Raynolds som er oppdiktet. Fra Griswolds dødsfall hopper fortellingen til begynnelsen, til sykdomsforløpet og dødsfallet til Poes mor og oppveksten hos fosterforeldrene Allan. Størstedelen av boka er imidlertid viet historien til den voksne forfatteren Poe.

Synsvinkelen i boka skifter stadig mellom Poe, Griswold og Raynolds, og gjennom deres problematiske forhold skildres livet til forfatteren Poe. I virkeligheten hatet Griswold Poe og gjorde alt han kunne for å ødelegge hans rykte og ettermæle. Han gikk faktisk så langt i sin svertekampanje som til å forfalske dokumenter, og gjennom sin Poe-biografi som ble utgitt etter forfatterens død, klarte han faktisk å ødelegge Poes rykte i samtiden. Griswold føler seg i boka både tiltrukket og frastøtt av Poes fortellinger. Han mener at kunsten skal foredle menneskesinnet, og lar seg forurolige av at han kjenner seg igjen i fortellinger om ondskap og angst. Han gjør det til en kampsak å bekjempe amoralen i Poes fortellinger for å kunne leve med seg.

For å mane frem uhyggen i Poes fortellinger, tar Frobenius i bruk mytene rundt Poes død og mysteriet Raynolds. I boka blir Raynolds Poes største fan og en sinnsforvirret leser som sørger for å omsette forfatterens groteske fantasier til virkelighet . Blant fortellingene som iscenesettes av Raynolds i boka er Mordene i Rue Morgue og Berenice. Gjennom forholdet til Raynolds og Griswold, sørger Frobenius for å gi Poes liv et marerittaktig preg.

Jeg skal vise dere frykten er en spennende skildring av Poes liv. Gjennom den sinnsforvirrede leseren som omsetter forfatterens fortellinger til virkelighet, skriver Frobenius Poes forfatterskap inn i historien sammen med all dets uhygge. Og gjennom den religiøse Griswold, som så på Poes dikt og fortellinger som umoralsk vederstyggelighet og gjorde alt han kunne for å knuse forfatteren og ødelegge hans virke, belyses Poes slit med å skape seg et verdig liv som forfatter. Forholdet mellom Poe og Griswold belyser også hvordan ryktene rundt mennesket og forfatteren Poe oppsto i virkeligheten. Jeg skal vise dere frykten er som sagt den første boka jeg har lest av Frobenius, og møtet ga mersmak. Boka anbefales på det sterkeste. Terningkast 5.

2 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s