Fantasy

Haruki Murakami: 1Q84. Bok 1

1Q841Q84 ble utgitt i Japan i tre bind i 2009 og 2010. Romanen ble straks en sensasjon og førsteopplaget ble utsolgt på utgivelsesdagen. I Norge kom boka ut i to bind i 2011 og 2012, og det første norske bindet inneholder bok 1 og bok 2. 1Q84 henviser til George Orwells roman 1984. På japansk er tallet 9 og bokstaven Q homofoner og uttales likt, og tittelen får dermed en litt annen klang på originalspråket enn i oversettelse. Murakami brukte fire år på å skrive boka etter å ha kommet på tittelen og åpningssekvensen.

Handlinga i 1Q84 bok 1 er lagt til Tokyo i 1984. Boka åpner med at en av hovedpersonene, Aomame, havner i trafikkork på motorveien. Det er opplagt at hun ikke kommer til å rekke avtalen sin og drosjesjåføren foreslår derfor at hun bruker en av nødutgangene, en branntrapp, og tar toget. I forbifarten advarer han henne om at virkeligheten kan synes litt annerledes hvis hun bruker trappen. Men Aomame løper av sted. Og tro det eller ei, men det er noe rart ved enden av trappen. Politiets uniformer har et litt annet snitt og betjentene går med automatvåpen. Aomame stusser over endringene, men har det for travelt med å rekke oppdraget på hotellet til å ta dem innover seg. Og hun rekker oppdraget, som er å myrde en gjest med et våpen som ikke etterlater seg noe spor.

Parallelt med historien om Aomame som havner i en verden hun kaller 1Q84 fordi den er på en prikk lik vår verden med noen få unntak, som at politiets uniformer har et litt løsere snitt og himmelen har to måner, fortelles historien om mattelæreren og hobbyskribenten Tengo og ungjenta Fukaeri. Forleggeren Komatsu ber Tengo om å skrive om et romanmanuskript til en debutantkonkurranse. Boken er original men språket er helt håpløst. Tengo lar seg overtale og kommer dermed i kontakt med forfatteren Fukaeri, som egentlig hverken har skrevet eller sendt manuskriptet til konkurransen. Fukaeri er dyslektiker. Det er Amazu, datteren til Fukaeris verge som har skrevet boka. Historien er imidlertid Fukaeris. Fukaeri har vokst opp i en religiøs sekt og forteller om luftpuppen og little people, som hun hevder finnes i virkeligheten. Fukaeri rømte fra sekten til en venn av faren da hun var 10 år gammel, og siden har hun hverken hatt noe med sekten eller med faren å gjøre. I romanen Luftpuppe har Fukaeri lagt settingen til et kollektiv og hovedpersonen er en pike. Og for Tengo synes det som om historien er selvopplevd på tross av at all logikk tilsier at den må være oppdiktet. Det er nemlig en uhyggelig realisme i detaljene. Hvorom allting er. Tengo skriver om romanen og den vinner konkurransen. Like etter forsvinner Fukaeri, og i løpet av resten av boka nærmer Tengos og Aomames verdener seg hverandre.

1Q84 er en litt annerledes fantasyfortelling fordi det parallelle universet er så lik vår egen verden. Denne faktoren gjør imidlertid ikke boka noe dårligere. Tvert imot styrker det den. For strengt tatt er den parallelle verdenen vår verden. Og det er ikke så rent lite uhyggelig. 1Q84 er en av de beste bøkene jeg leste i fjor. Ikke bare er den lettlest, spennende og nyskapende, det nøkterne språket er også helt fenomenalt. Så det gjør ingenting om boka er lang. Faktisk hadde det ikke gjort noe om den var lengre. 1Q84 anbefales på det sterkeste. Terningkast 5+++

Fin boktrailer laget av David Lopez

2 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s