Divergent av Veronica Roth

DivergentDivergent fra 2011 er første bok i en planlagt trilogi av den amerikanske forfatteren Veronica Roth. Bok nummer to, Insurgent, kom i mai 2012. Siste og avsluttende del kommer høsten 2013. Divergent, som er forfatterens debutroman, har ligget på New York Times bestselgerliste i over et år, og boka ble kåret til årets bok i Good Reads Choice Awards i 2011, hvor den samme år også vant prisen for beste bok for unge voksne. Boka skal filmatiseres med Shailene Woodley som hovedrolleinnhaver. Filmen er ventet i 2014. Divergent gjør det svært godt internasjonalt, og første bok i serien utgis på norsk i april i 2013.

Selv kom jeg over Divergent på bokelskere.no i fjor, og jeg tenkte at serien må være midt i blinken for elevene på skolen i disse dystopiske Hunger Games-tider. For Divergents fiksjonsunivers er dystopisk akkurat som The Hunger Games. I Divergent er settingen lagt til et postapokalyptisk samfunn på randen av en ny katastrofe. Vi befinner oss i Chicago en gang i fremtida. Samfunnet er delt inn i fem ulike fraksjoner som dyrker frem ulike idealer og egenskaper. De fem fraksjonene er «de modige» (dauntless), «de uselviske» (abnegation), «de intelligente» (erudite), «de ærlige» (candor) og «de fredselskende» (amity).

Det året de fyller 16, må innbyggere i Chicago gjennom en test for å finne sin fremtidige fraksjon. Testen skal vise hvilken fraksjon som passer best, men 16-åringene må selv velge hvor de ønsker tilbringe resten av livet. 16-årige Beatrice, bokas hovedperson, har vokst opp i den fraksjonen som styrer Chicago, blant «de uselviske». Men hun har aldri følt seg hjemme der. Testresultatet kommer imidlertid som et sjokk på henne. Normalt sett skulle resultatet vært entydig og pekt mot en fraksjon, men det viser at Beatrice både er uselvisk, modig og intelligent. Resultatet avviker fra normalen, og det er her boka har hentet tittelen Divergent fra. Et avvikende testresultat regnes som farlig, og Beatrices resultat blir da også slettet av Tori som er den som utfører testen. For Beatrice blir valget av fraksjon svært vanskelig. Skal hun velge familie eller tilhørighet? Til slutt velger hun tilhørighet. Hun velger «de modige», skilles fra familien sin og tar navnet Tris.

Hos «de modige» må de nye medlemmene gjennom nye tester. «De modige» tar nemlig kun de beste, og bare halvparten av de potensielt nye medlemmene skal klare å kvalifisere seg. Som ventet oppstår det splid blant de konkurrerende, men i tillegg viser det seg at enkelte av fraksjonene planlegger å gå til krig mot den styrende fraksjonen «de uselviske». Chicago er på randen av en katastrofe, og det er opp til Tris å redde sin verden fra en ny undergang.

Jeg ser at mange synes Divergent er bedre enn The Hunger Games. Her er jeg kanskje ikke helt enig. Bøkene har mange likhetstrekk, og bortsett fra settingen, som i begge bøkene er lagt til et dystopisk fremtidssamfunn, er nok den mest slående at heltinnene i begge bøkene er sterke, intelligente og modige. I motsetning til for eksempel Isabella Swan i Twilight-serien, trenger hverken Katniss eller Tris beskyttelse av en mann. De klarer seg stort sett selv. The Hunger Games fikk imidlertid en ekstra stjerne hos meg fordi boka har en naturlig slutt. Den naturlige slutten savnet jeg i Divergent, hvor slutten helt tydelig er begynnelsen på neste bok. Likevel synes jeg at Divergent er en meget god ungdomsbok, og jeg håper at den får like mange lesere som The Hunger Games i Norge. Det fortjener den! Fem underganger fra meg…

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s