Barn & Ungdom

Mari Moen Holsve: Halvgudene

halvgudeneDet er alt for mange bøker jeg skulle ha lest, og jeg kommer nok aldri gjennom alle bøkene på leselista mi. Men endelig fikk jeg somlet meg gjennom Mari Moen Holsve Halvgudene. Bedre sent enn aldri! Mari Moen Holsve har foruten Halvgudene (2011) gitt ut Svart regn (2012), Skjelka-Agenten (2006) og Rasp (2008). Halvgudene er den første boka i en fantasyserie for barn og ungdom om Dina og søsknene hennes, Balder og Thea.

Trillingene Dina, Balder og Thea er 13 år og bor i Oslo sammen med faren. Moren er død. De tre barna er outsidere og føler seg hverken hjemme i Oslo eller på skolen de går på. Så, plutselig en dag oppdager de at de har fått superkrefter. Dina er blitt både sterk og sprek, Balder har fått “kikkertsyn” og Thea kan sette fyr på ting ved å peke på dem. De rådfører seg med faren, som forteller at moren er en gudinne, at han er et menneske og at de, barna, er halvguder fra et parallelt univers – øyriket Tiladnen. Portalen til universet er et speil.

Faren forteller at Tiladnen og portalene mellom Tiladnen og andre verdener ble skapt av gudene, men i år 5553 bestemte gudedronningen Céndel at gudene ikke lenger skulle blande seg i tiladniske affærer. Gudene ble fratatt sine krefter og alle portalene ble ødelagte, bortsett fra den mellom jorda og Tiladnen. Videre forteller faren at Forbundet herjer på Tiladnen. Forbundet vil at menneskene skal frykte gudene, og ved gudenes hjelp vil de tilrane seg all makt på Tiladnen. De driver det reneste korstog mot sine motstandere Trysfeldene, og for å beskytte barna mot Forbundet, som ville ha utnyttet kreftene deres, rømte faren til Oslo med dem da de var nyfødte. Nå, 13 år senere er Forbundet styrket, og barna må reise tilbake til Tiladnen for å redde den fra “undergang”.

Halvgudene vant Arks barnebokpris i fjor og boka er ei helt grei fantasyfortelling for barn og ungdom. Den inneholder det meste ei fantasyfortelling skal inneholde: Parallelle univers, en kamp mellom det gode og det onde, som i denne boka er representert ved et slags religiøs fanatisk forbund. Heltenes eller halvgudenes oppgave er å redde Tiladnen fra det onde forbundet. Halvgudene er utstyrt med magiske hjelpemidler, de har superkrefter, og mytene som brukes er religiøse. Reisemotivet står sentralt, men fortellinga er ikke avsluttende og den store kampen på liv og død hvor de onde maktene blir utfordret og utslettet uteblir, selv om det for så vidt foregår kamp i boka. Det at boka ikke har en naturlig slutt trekker ned. Slutten blir for brå, og halvgudene har i løpet av handlinga ikke rukket å gjøre annet enn å forflytte seg fra a til b uten å bli tatt av fienden. Litt mer trekk får den for den rotete fremstilling av Tiladnen i begynnelsen av boka. Det ble litt mye informasjon på en gang, og det er vanskelig å skjønne sammenhengen mellom gudedronningen Céndels forvisning av gudene fra Tiladnen og Forbundet, om det i det hele tatt er noen…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s