Barn & Ungdom

Iselin B. Alvestad: Alanya. Veien følger hjertet

Veien følger hjertet

Jeg har lenge hatt planer om å lese Iselin B. Alvestads Alanya: Veien følger hjertet, men jeg har liksom aldri kommet dithen, før nå. For endelig kom turen til den første boka i Alanya-serien. Veien følger hjertet kom ut i 2007, og siden den gang har Alvestad rukket å skrive hele fire nye bøker i serien. Dragene våkner (2008), Veien til Domar (2009), Absalons krigere (2010) og Kampen om Aryak (2012). Alvestad er produktiv, og det er nesten så jeg får lyst til å beskylde henne for å skrive fortere enn jeg leser.

I begynnelsen av Veien følger hjertet er Alanya en helt vanlig 12-åring i den fredelige byen Mumbyville. Her bor hun sammen med onkel Pip og Mummy. Men plutselig en dag slår idyllen sprekker. Landsbyen invaderes av hissige ryttere som krever Alanya utlevert til kongedømmet Aryak. Med nød og neppe slipper Alanya unna, og snart skjønner hun at hun ikke er noen vanlig jente. Hun er en prinsesse Alanya av Aryak, og hun må oppheve en gammel forbannelse som hviler over kongedømmet og redde det fra den onde heksas makt.

Veien følger hjertet er en klassisk fantasyfortelling om mytiske land, og det mytiske landet er Aryak. Boka er meget velskrevet og spennende, og den følger sjangerkravene til fantasyfortellingen til punkt og prikke. Ja, den inneholder alle momenter som en fantasyfortelling skal inneholde: Flust av motiver fra eventyr og myter (blant annet trollmenn, hekser og dverger), en kamp mellom det gode og det onde, hvor heltens oppgave er å redde sitt univers fra det onde (en forbannelse og ei heks). Helten er utstyrt med et magisk hjelpemiddel (vann fra smeltet is) og reisemotivet og dannelse står sentralt (helten skal lære av erfaring). Sist men ikke minst avsluttes fortellingen med en kamp på liv og død (mellom heksa og Alanya).

Veien følger hjertet er en meget god fantasyfortelling som passer for ungdom mellom 9 og 90. Den får en ekstra stjerne fra meg fordi den utgjør en avsluttende enhet selv om serien fortsetter. Terningkast 5

2 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s