Lett blanding

Vakker og intelligent bok

Sarah Winman: Da Gud var en kanin (2012)

Forlag: Libretto

Sarah Winman (1964) er britisk skuespillerinne og har blant annet spilt i seriene Midsummer Murders, Forsyte-sagaen og Foyles krig. I fjor debuterte hun som forfatter med romanen Da Gud var en kanin. Boka har vunnet en rekke priser, har rukket å bli en internasjonal bestselger og er oversatt til flere språk.

Da Gud var en kanin er både en oppvekstroman og en roman om tette familiebånd og om vennskap. Vi er på 70-tallet. Lille Elly Portman bor i Essex i England sammen med sin eksentriske familie – faren er advokat og ateist, moren over gjennomsnittlig opptatt av barnepsykologi og broren Joe er homofil. Elly er et ensomt barn. Men en dag finner hun en venn i naboen Mr. Golan, en gammel mann. Vennskapet er imidlertid ikke helt slik det burde være. En dag forsnakker Elly seg, og broren Joe finner ut at den sinnsforvirrede Mr. Golan har forgrepet seg på henne. Joe sverger å ikke røpe hemmeligheten for noen, og lover samtidig å finne en ny venn til Elly. Den nye vennen er en belgisk hare, en kanin som de kaller for Gud. Navnet er ikke helt tilfeldig…

Ikke lenge etter får Elly en virkelig venn, Jenny Penny. Jenny Pennys liv er kaotisk. Moren bytter kjærester som andre bytter strømper, og en av kjærestene forgriper seg på Jenny Penny. Disse overgrepene blir så vidt antydet i boka. Når Jenny Penny er sen til avtalte møter, noe hun ofte er, er hun helt ute av seg, hulker og gråter og legger skylden på sitt flokete, uregjerlige hår. Elly er den som må  trøste henne. Jenny Penny er fullstendig avhengig av Ellys familie for å takle livet sitt, og en dag skjer det utenkelige. Familien Portman vinner i lotto, og ikke lenge etter flytter de til kysten av Cornwall hvor de starter et vertshus i idylliske omgivelser. Elly mister kontakten med Jenny Penny, og hun vokser opp ensom, uten andre å dele hemmeligheten sin med enn broren.

I bokens andre del er Elly og Joe blitt voksne, og nå ser vi konsekvensene av hemmelighetene fra barndommen. Både Joe og Elly har gått seg vill i egne liv, og ikke før en ny katastrofe rammer, i New York i september i 2001, kan de gå tilbake og begynne å reparere skadene som oppsto i barndommen.

Jeg hadde ikke lest mange sidene av denne boka før jeg tenkte at Sarah Winman må ha latt seg inspirere av John Irving og Harper Lee. Den lune humoren og eksentriske familien er som hentet rett ut av Irvings Hotell New Hampshire, og den veslevoksne og modige Elly Portman er til forveksling lik Harper Lees Småen i Drep ikke en sangfugl. Interessant nok er faren i begge bøkene advokat, og det sterke familiebåndet og vennskapet mellom bror og søster et sentralt motiv i begge.

Da Gud var en kanin er en vakker og intelligent bok om en oppvekst utenom det vanlige. Boka er av og til komisk, av og til tragisk, og ikke så sjelden tragikomisk. Grunnen er at de voksnes verden sees gjennom barnets øyne, og barnet forstår ikke hva som skjer. Sarah Winman tilhører den typen forfattere som har lært kunsten å begrense seg. Hun utbroderer aldri, hun antyder og nevner rent tilfeldig i forbifarten. Ja, det er nesten så man gjør seg skyldig i å overse overgrepene jentene blir utsatt for, fordi de bare så vidt antydes gjennom små hint og endret adferd. Akkurat slik er det vel i den virkelige verden også. Da Gud var en kanin er til tross for sitt alvorlige tema likevel ingen tung og deprimerende bok. Sarah Winman gir nemlig personene sine sjansen til å gå tilbake, til å ta tak i problemene slik at skadene kan repareres. Sånn sett gir boka et håp om en lykkelig fremtid.

Boktrailer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s