Krim og spenning

Lovende nordnorsk krimdebut

Asbjørn Jaklin: Svart Frost (2012)

Forlag: Vigmostad & Bjørke

Asbjørn Jaklin er journalist og historiker og har skrevet en rekke dokumentariske bøker. For Nordfronten – Hitlers skjebneområde, ble han nominert til Brageprisen i 2006. Til daglig jobber Jaklin i avisa Nordlys i Tromsø, og det er derfor ikke overraskende at detektiven i Svart frost, Jaklins første kriminalroman, er journalist.

Tidligere marinejeger og Nordlysjournalist Alexander Winther reiser fra Tromsø til Botn i Nordland for å dekke en sak om et mord i et fjøs like ved kirkegården for jugoslaviske krigsfanger og tyske soldater. Mordet er usedvanlig brutalt og Winther setter det snart i forbindelse med fangeleiren som lå i Botn under andre verdenskrig. Winther fatter interesse for saken, og fortsetter å dekke den etter at han har returnert til Tromsø. Etter hvert avdekker han forbindelser til krigen på Balkan og forsvarets etterretning under den kalde krigen.

Handlinga utspiller seg på to tidsplan, under andre verdenskrig og i nåtid. Beskrivelsene av de brutale grusomhetene som fant sted i fangeleirene i Nordland under andre verdenskrig er gode, og denne delen tar forholdsvis stor plass i boka. De sentrale motivene i boka er ondskap og hevn, slett ikke uventet for en kriminalroman.

Fremstillinga av journalisten Alexander Winther er nyansert, og alt i alt kan man vel kanskje si at han er en sympatisk person. Alexander er som så mange andre helter i kriminallitteraturen utstyrt med et lyte. Han lider av panikkangst. En hendelse i marinejegerkommandoen har satt en støkk i ham og har fått han til å rømme fra livet i forsvaret, til journalistyrket i Tromsø. Miljøbeskrivelsene i bokas nåtid er gode, både når det kommer til fremstillinga av journalistyrket og av det nordnorske.

Det som trekker helhetsinntrykket ned, er den lettvinte og slurvete måten trådene nøstes sammen på mot slutten av boka. Resultatet er at jeg ikke helt tror på løsninga. Svart frost er likevel en god kriminalroman, og som nordlending og krimelsker gleder meg til å lese oppfølgeren, som jeg håper kommer om ikke alt for lenge. Terningkast 4.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s