Krim og spenning

Nok en spennende kriminalroman fra Frode Granhus

StormenFrode Granhus (1965) debuterte som forfatter i 2003 med kriminalromanen Hevneren. I 2006 kom krimgrøsseren Be en bønn for Sikas. Sitt gjennombrudd som forfatter fikk Granhus i 2010 med kriminalromanen Malstrømmen, som fikk strålende kritikker. Her introduseres leseren for politibetjent Rino Carlsen fra Bodø, og i oppfølgeren Stormen flytter Rino fra Bodø til Reine i Lofoten. Frode Granhus bor selv på Leknes hvor han jobber for NAV. Han er nominert til bokhandlerprisen for 2012.

En steinblokk løsner under en storm på Reine og avdekker en grav med små bein og knokler. Politibetjent Rino Carlsen får saken. Rino har nettopp flyttet fra Bodø til Reine hvor han vikarierer for lensmannsbetjent Berger Falch. Rino setter inn alle krefter på å løse saken, og han forbinder snart graven med en gammel familietragedie på fiskeværet. For 50 år siden forsvant en ung gutt fra været. Noen dager senere druknet broren og ble borte i havdypet, og samme natt døde faren i en fallulykke. Knokkelfunnet setter spørsmålstegn ved dette hendelsesforløpet. Den unge gutten druknet kanskje ikke? Kanskje han ble myrdet og gravd ned?

Samtidig skjer det underlige ting andre steder i bygda. På sykehjemmet ligger en pasient med store brannskader. Han er lagt inn etter en eksplosjon i garasjen. En ulykke? Pasienten er sterkt forbrent og er ikke i stand til å forklare seg. Egentlig er det ingen som kjenner denne mannen, som flyttet til Reine og som kort tid etter ble invalidisert i eksplosjonen. Hvem er han, og hvem er det som piner han ved å dryppe syre i svelget hans når ingen ser?

Malstrømmen, den forrige boka til Frode Granhus, fikk strålende kritikker. Fallhøyden var derfor stor for oppfølgeren Stormen. Boka kan plasseres innen prosedyre- og politiromansjangeren, og plotet er ikke så ulikt det i Gravstille av islandske Arnaldur Indridason. Gamle knokler avdekkes. Hvem er den drepte? Både personskildringer og plot er troverdig. Hovedpersonen, den noe lurvete politibetjenten Rino Carlsen som er en etterlevning fra 80-tallet og utstyrt med hockeysveis og tresko, er en sjarmerende og godmodig helt. Sammen med lensmannsbetjent Berger Falch og resten av bygdefolket danner han et levende og sinnrikt persongalleri. Personene har både karakter og dybde.

Det som driver handlingen i boka fremover, er en kombinasjon av hevntørst og ønske om å la fortid være fortid. Bygdefolket vet nemlig å hegne om sine hemmeligheter. Den storslåtte naturen på Reine danner bakteppe for handlinga i boka, og naturkreftene spiller en sentral rolle. Stormen innleder og avslutter romanen. Knoklene avdekkes etter en storm, forbrytelsen skjer under en storm og den blir forsøkt fullbyrdet femti år senere under en ny storm.

Stormen er en roman med mange detaljer, men Frode Granhus makter å knytte trådene sammen mot slutten av boka. Ekstra bonus får han for å legge inn en liten vri mot slutten. Det er alltid spennende å lese nordnorske forfattere, og gleden er stor når bøkene innfrir. Stormen er en meget spennende kriminalroman og får terningkast 5.

2 replies »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s